Notícia sobre les Jornades d'Herbes Remeieres
A finals del passat mes d’abril, Sant Feliu Sasserra va poder gaudir de la Jornada d’herbes remeieres organitzada per primera vegada dins un context de difusió i aprenentatge d’aquest tipus de plantes i dels seus usos.
L’anomenada Jornada es va convertir en 4 dies d’activitats divulgatives que giraven entorn de tres eixos centrals: una escola de remeieres, una mostra de productes locals i una recopilació etnogràfica d’alguns aspectes relacionats amb les plantes i la gastronomia alhora que cultura espiritual. L’escola de remeieres va acollir a cinc especialistes que aborden les herbes remeieres des de diferents vessants:
Alba Coll Pedragosa, nutricionista, ens il·lustrà amb una xerrada sobre els pilars de l’alimentació saludable, la nostra tradició culinària, la gastronomia del país i el producte local. També ens va compartir algunes receptes equilibrades.
Josep Lluís Sabatés (Pep Salsetes), cuiner i pagès, ens oferí una xerrada sobre la història de la gastronomia catalana i l’ús de les herbes aromàtiques a la cuina amb aportacions de diverses receptes elaborades des d’època antiga.
Anaïs Estrems (El jardí de les bruixes), terapeuta en medicina naturista, ens oferí una xerrada teòrica sobre les bases de la medicina tradicional del Mediterrani.
Ester Casas (Joana la Negra), remeiera i confecció de productes amb herbes remeieres, ens va fer un taller sobre destil·lació per arrossegament de vapor en alambí de coure.
Carme Bosch, especialista etnobotànica, ens acompanyà en una sortida pel nostre entorn on es parlà dels usos medicinals i culinaris de les herbes que es trobaven vora el camí. També va recollir-ne i realitzar unes preparacions amb el material recollit.
La mostra gastronòmica va consistir en una trobada de nou productors i comerciants locals mostrant els seus productes, explicant els seus projectes i venent les seves produccions durant el matí del 27 d’abril a la plaça de l’església. Al mateix dia també hi va haver un dinar popular amb una mostra de plats elaborats amb els mateixos productes.
I pel que fa a la part més etnogràfica, es van dur a terme quatre projectes diferents. En primer lloc, una recopilació de receptes en ús a Sant Feliu Sasserra elaborades amb herbes remeieres. La recopilació contempla tant receptes culinàries com medicinals i properament es podrà trobar publicada.
En segon lloc, es va recollir tota la informació possible entorn a les grillades: un costum popular que consisteix en fer créixer llavors dins de torretes en un lloc fosc i calent. D’aquesta manera les plantes pugen de color blanc, fent un bonic efecte ornamental. Se sol fer uns dies abans de Setmana Santa perquè l’objectiu és portar-les el Divendres Sant a l’església per decorar el monument.
Aquesta actuació va constar de l’elaboració d’un documental de 15 minuts amb l’entrevista d’algunes persones del poble que han fet grillades tota la seva vida. En el documental s’hi troba l’explicació dels informants sobre d’on procedeix el costum, com s’elaboren les grillades i se’n poden visualitzar alguns exemples. El documental es va poder divisar durant l’exposició de grillades, durant la mostra gastronòmica.
També es va fer difusió a tota la població d’aquest costum i de les instruccions per fer grillades. Molts van intentar de fer-ne, sobretot els nens i nenes de l’escola. I qui va voler, va portar les seves mostres a l’exposició.
En tercer lloc es va oferir un taller de creus de palma fetes amb les fulles del palmó beneït del dia de Rams. Unes quantes persones majors del poble van ensenyar a qui volgués com es feien les creus i també van explicar-ne la tradició: Se solien fer dins el nucli familiar però el mossèn també en repartia durant el dia del Salpàs i es penjaven a les portes de les cases per foragitar el mal o les coses dolentes.
Finalment, vam poder assistir a l’estrena del documental “25 anys de la Fira de les Bruixes”, elaborat per commemorar els 25 anys de la Fira de les Bruixes.