Centre d’Interpretació de la Bruixeria

Visita guiada al Centre d’Interpretació, passejada pel nucli antic de Sant Feliu i comiat a dalt del Serrat de les Forques.

Visites concertades, cal apuntar-se a firabruixes@gmail.com o al telèfon 697463076 / 938819011 en horari d’oficina.

POTS REALITZAR TRES TIPUS DE VISITES:

 • VISITA AL CIB: 45 minuts de durada (20 minuts guiada i audiovisual de 20 minuts)
  • 5€ per persona
  • 3€ per persona, grups a partir de 10 persones
  • 4€ per persona amb descompte del carnet jove
  • Infants 0-5 gratuït
 • VISITA COMPLETA: 2 hores de durada (visita al CIB + guiatge pel poble + audiovisual de 10 minuts + visita al Serrat de les Forques)
  • 7€ per persona
  • 5€ per persona, grups a partir de 10 persones
  • Infants 0-5 gratuït
 • VISITA AVENTURA CÒDEX XVII: 2,5 hores de durada (visita al CIB + joc CÒDEX XVII)
  • 6€ per persona
  • 5€ per persona, grups a partir de 10 persones
  • Infants 0-5 gratuït

HORARI

Visites en hores amb reserva prèvia.

El Centre d'Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra proposa al visitant acostar-se, en un muntatge modern i suggerent, al fenomen ancestral de la bruixeria, a partir dels dramàtics episodis que es van viure al segle XVII a Sant Feliu Sasserra i que avui és un referent cultural i històric del municipi.

UNA MICA D’HISTÒRIA.

La tradició de dones expertes en temes de salut: remeieres, guaridores, saludadores, llevadores, és un fet ben present a l'edat mitjana. La salut no es pot deslligar en aquestes èpoques dels sortilegis, els conjurs i la màgia. Al mateix temps el contacte íntim amb la vida i la mort fa que a aquestes dones fossin vistes com a posseïdores de poders especials o sobrenaturals. Són les dones sàvies, que han acumulat un coneixement empíric, transmès de manera oral a través de les generacions.

Al segle XVII Europa va viure un dels fenòmens més funestos: la caça de bruixes la qual va provocar que, pel cap baix, unes 110.000 persones fossin processades i 60.000 executades. A Catalunya, amb unes 400 persones executades, el noranta per cent, dones, la bruixeria fou percebuda com un perill real i una greu amenaça per a la societat.

Entre 1618 i 1648 a Sant Feliu Sasserra es van processar 23 dones i almenys 6 d'elles foren executades.

La caça de bruixes ha estat l'atac més ferotge que mai s'hagi comès contra les dones.

QUÈ TROBAREM AL CENTRE

El Centre ofereix una visió del fenomen de la bruixeria, ressaltant-ne els aspectes més positius, present d'una manera o altra en totes les cultures i en totes les èpoques, vinculat especialment a les dones i al principi femení. Es dóna una visió històrica i antropològica, ressaltant els principals costums i creences que caracteritzen el fenomen de la bruixeria. En aquests àmbits el marc temporal no està definit, però abasta aspectes anteriors a les grans persecucions i altres de posteriors, tal com han perviscut en la memòria popular, en alguns casos fins ben entrat el segle XX. Bàsicament centrats a Catalunya i, molt en particular, al Lluçanès.

MISTERI I MÀGIA A L’ENTRAR.

Per aquest primer espai es proposa un tipus de muntatge que adopta la forma d'un circuit lleugerament laberíntic, amb un disseny molt suggerent. Mitjançant una estructura que recorda les parets d'una casa tradicional s'aniran marcant els diferents espais, amb característiques diferenciades. En cada àmbit destacarà un motiu central, vinculat a alguns objectes representatius associats a cada tema.

El centre, proposa explicar què és una bruixa, destacant-ne el seu caràcter ambigu, benèfic o malèfic, però gairebé sempre, com a dona marginal, a la qual se li atribueixen tradicionalment poders com matar nens, neular o matar bestiar, donar golls, provocar tempestes i pedregades, facultat de convertir-se en animals (licantropia), facultat de volar, fer encordaments o encordillar, donar seguicis o encisos per enamorar... I també les maneres de protegir-se'n.

També es dedica un espai a explicar els llocs on es trobaven les bruixes: coves, gorgs, muntanyes altes (il•lustrats amb exemples del Lluçanès). Són espais liminars, allunyats de llocs quotidians, de vegades inaccessibles, sovint relacionats amb l'aigua. Llocs màgics amb tradició de cultes ancestrals, amb una forta energia tel•lúrica.

UN AUDIOVISUAL SORPRENENT PER ACABAR.

Probablement el punt més espectacular i innovador del Centre d'Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra és el gran audiovisual que s'hi projecta i que relata alguns dels episodis més significatius de la cacera de bruixes: el judici, tortura i la confessió d'una d'elles...... el sàbat o akelarre, és a dir la reunió festiva de les bruixes.

En aquesta sala es proposa un muntatge suggerent que faci reviure els rituals i les pràctiques associats a la bruixeria d'una manera impactant, creant una atmosfera suggerent i embolcallant, el visitant enmig d'un ritual de bruixeria. Els recursos multimèdia fan possible que el visitant tingui la sensació d'estar assistint en persona a una cerimònia ritual, que té, com a punt central i moment de clímax, la recreació d'un samaniat o akelarre.

El muntatge està confeccionat a partir dels relats continguts en els processos judicials en que foren jutjades i condemnades una bona colla de dones del Lluçanès acusades de bruixeria. L'audiovisual parteix d'una font documental de primer ordre, els processos del segle XVII que es guarden a la Biblioteca Menéndez y Pelayo de Santander i constitueixen el conjunt documental més complet dels que s'han conservat sobre bruixeria a Catalunya i un dels més interessants d'Europa.

Avinguda Catalunya, 1 - 08274 Sant Feliu Sasserra
Telèfon: 938 819 011
Telèfon: 697 46 30 76
Adreça electrònica: firabruixes@gmail.com
Adreça electrònica: sfs.ajuntament@santfeliusasserra.cat
Lloc web: firabruixes.cat/centre-interpretacio-bruixeria/
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 20.02.2023 | 09:06